Kisat talkoolaisten näkökulmasta

SM-pitkät, kuten muutkaan suunnistuskisat, eivät voisi onnistua ilman ahkeria talkoolaisia. Haastattelimme eri tehtävissä toimineita henkilöitä finaalipäivänä ja kysyimme heiltä ajatuksia kisoista.

Ilona Tamminen, Saara Hirvikallio, Janni-Maria Rahkonen, Emil Husu, Niko Metsämuuronen, Marko Korhonen ja Panu Karhu. Selin istumassa Sampsa Husu.

Maali ja tulospalvelu vaatii ison määrän työntekijöitä toimiakseen. Kyseessä on myös kilpailun sujumisen kannalta kriittinen toiminto.

-Parasta on ollut se, että näkee paljon eri suunnistajia, ja myös huippuja, toteaa Janni-Maria Rahkonen.

– On ollut myös kiva huomata, että yhteistyön avulla kaksi pientä seuraa pystyy järjestämään isojakin tapahtumiakin, lisää Marko Korhonen.

Minea Markkanen, Anu Ovaska, Ritva Nurmilaukas ja Kati Neuvonen

Kaikille suunnistajille tulee joskus nälkä. Silloin on hyvä suunnata ravintolatelttaan nauttimaan joko lounasta tai virvokkeita.

-Asiakkaiden määrän ja ostokäyttäytymisen arvaaminen on ollut aika vaikeaa. Suunnistajat ovat kuitenkin löytäneet kivasti ravintolaan, kertovat Ritva Nurmilaukas ja Kati Neuvonen.

Pekka Simola, Markku Ovaska ja Aimo Rikkinen

Ravintolan pöydästä löytyy kolme pysäköinninohjaajaa ansaitulla tauolla. Näiden miesten työpanos on elintärkeä, sillä ilman sujuvaa pysäköintiä ja liikenteenohjausta kisakeskuksessa vallitsisi mitä todennäköisimmin kaaos.

-Parkkipaikka on hyvä ja tarpeeksi iso, ja se on kestänyt hienosti liikenteen. Yhteistyö koko liikenteenohjausporukan kesken on sujunut hyvin, ja olemme saaneet myös ulkopuolista apua soutuseura Voiton Soutajilta. Iso kiitos myös kaikille kilpailijoille, jotka ovat noudattaneet hienosti heille annettuja ohjeita.

Info hoitaa kilpailijoiden isot ja pienet ongelmat. Näillä naisilla on asiakaspalvelutaidot kunnossa.

-Kivointa tässä on ollut se, että ihmiset ovat lähes poikkeuksetta hyvällä tuulella ja iloisia. Vaikeinta on ollut ihan perusyhteenlaskutaidot ruuhkatilanteissa, kertovat Niina, Kirsi ja Katja nauraen.

Veikko Husu

-Kunhan vettä ei tule, ja rastit ovat kohdillaan, niin kaikki on hyvin, sanoo kutsuvierasisäntä Veikko Husu.

Leena Tielinen

Talkoolaisten omassa taukoteltassa heistä pitää huolta Leena Tielinen. Varsinaisen muonituksen lisäksi Leena on osallistunut kilpailun järjestämiseen myös ratamestarin puolisona viimeiset kaksi vuotta.

-Jos ratamestari saa nukuttua niin saan minäkin. Jospa kilpailun jälkeen saisin viimein luvan siivota Vesan työhuoneen, Leena toteaa.

Jukka Pokela ja Janne Neuvonen ovat vastanneet kisakeskuksen rakentamisesta.

-Kerralla kun tehtiin kunnolla, niin kisojen aikana ei ole tarvinnut erityisesti korjata, vaan on saatu ottaa aika rennosti. Rakentaminen sujui oikeastaan yhdessä päivässä hyvien esivalmistelujen ansiosta. Yhteistyö Ylämaalaisten kanssa on sujunut hienosti, ja erityiskiitos täytyy antaa Sampsa Husulle. Hän on panostanut kisoihin tosi paljon, kiittelevät Pokela ja Neuvonen.

Kisakeskuksen sähköistä ovat vastanneet Jani Rantakaulio ja Tapani Piippola.

-Kaikki on mennyt oikein lupsakasti. Mieluummin olen täällä kuin yksin kotona. Ruuankin kun saa, niin mikäs täällä on ollessa. Ollaan molemmat sähköalalla, joten sinänsä tämä on tuttua hommaa. Olosuhteet tietenkin poikkeavat normaalista, miehet toteavat.

Lähtö on maalin lisäksi eniten henkilöitä sitova työpiste. Lähdössä vaaditaan valppautta, tarkkuutta ja kovaäänisiä sisäänkutsujia. Verrattuna normaaiin kansalliseen kilpailuun, oman mausteensa lähdön toimintaan antaa SM-kisojen GPS-seuranta, ja sen laitteiston asentaminen.