Suunnistuksen SM-pitkien järjestelyt etenevät suunnitellusti

Talvinen metsä on luminen ja hiljainen. Ilman suksia lumeen uppoaa polvia myöden. Suunnistuksen SM-pitkien matkojen ratamestari Vesa Tielinen hiihtelee tottuneesti maastossa ja katselee ympärilleen.

– Tässä on kilpailun k-piste, eli suunnistustehtävän alku, hän kertoo.

Puolen vuoden kuluttua samasta paikasta juoksee lähes kaksi tuhatta suunnistajaa, kun Luumäen Rastin ja Ylämaan Pyrkijöiden yhdessä järjestämät suunnistuksen pitkien matkojen suomenmestaruudet ratkotaan Ylämaan Ylijärvellä 3-4.9.2022. Vaikka syyskuun alku tuntuu vielä nyt hieman kaukaiselta, on ison kilpailun järjestelyt jo täydessä vauhdissa.

Ratamestari Vesa Tielinen kisamaastossa talvella 2022

– Kartta on valmis ja radatkin hyvällä mallilla, Tielinen toteaa tyytyväisenä.
Kesän 2021 aikana maastosta on kartoitettu 170 rastipistettä. Sarjoja on 15 -85 -vuotiaille, joten eripituisia, joka ikäryhmälle sopivia suunnistusratoja tarvitaan kahden päivän aikana 80 kappaletta.

Myös kilpailunjohtaja Juha Inkilä on tyytyväinen kilpailun valmisteluihin.

– Ollaan täysin aikataulussa. Iso osa fyysisestä työstä, kuten rastien vienti maastoon ja kilpailukeskuksen rakentaminen jää toki kilpailua edeltävälle viikolle, mutta paljon pystytään onneksi tekemään ja suunnittelemaan etukäteen.

SM-kisojen järjestäminen on iso voimanponnistus, sillä metsään tehtävien suunnistusratojen lisäksi kilpailu vaatii laadukkaan kilpailukeskuksen ravintoloineen, peseytymistiloineen ja parkkipaikkoineen. Kaikki rakennetaan tyhjästä keskelle peltoa. Kilpailulla on WRE status eli kilpailuun voivat osallistua myös ulkomaalaiset suunnistajat, ja siinä jaetaan maailmanranking pisteitä.

– Meillä on onneksi hyvä kisojenjärjestämisrutiini jokavuotisten kansallisten suunnistuskisojen järjestämisen ansioista, nyt kaikki tehdään vain hieman isommassa mittakaavassa, Inkilä kertoo. Talkoolaisia on saatu aktivoitua hyvin, mutta lisääkin vielä tarvitaan. Jos joku pystyy ja haluaa osallistua SM-kisojen tekemiseen, niin kilpailun nettisivuilla pystyy ilmoittautumaan, Inkilä vinkkaa. Kilpailun organisaation toimintaa testataan kesäkuun alussa, kun samalla kokoonpanolla järjestetään kansallinen suunnistuskilpailu, joka toimii samalla SM-kisan esikisana. Esikisan maasto on aivan SM-kisojen maaston vieressä.

Tällä hetkellä kisaorganisaatio tekee yhteistyösopimuksia eri tahojen kanssa. Kilpailualueen maanomistajien kanssa yhteistyö aloitettiin jo kisojen hakuvaiheessa, ja se on sujunut erinomaisesti. Yhteistyösopimuksia on tehty myös paljon paikallisten yritysten kanssa. Tavoitteena on, yritykset saisivat kisojen aikana ja jo ennen niitä mahdollisimman paljon näkyvyyttä. Suunnistajia tulee alueelle varsinaisen suomenmestaruuskilpailun lisäksi paljon myös esikisaan kesäkuun alussa ja harjoittelemaan eri maastoihin kevään ja kesän aikana. Yksityishenkilöt voivat tarjota omaa asuntoaan tai mökkiään vuokralle kisaviikonlopun ajaksi. Kilpailun nettisivuilla on lomake, jolla tämä onnistuu.

Kisajärjestäjien toiveena on, että suomenmestaruuskisat olisivat hyvä kokemus kilpailijoille, talkoolaisille, paikallisille asukkaille sekä myös yhteistyökumppaneille.